Comisioanele stabilite în EUR se percep în valuta operațiunii, la paritatea de conversie a B.N.R. din ziua încasării lor. Acestea pot fi percepute și în echivalent LEI sau alte valute convertibile, la paritatea de conversie a B.N.R. din ziua încasării lor.
Comisioanele stabilite în LEI, se percep doar pentru tranzacțiile în LEI.
Comisioanele reţinute de băncile intermediare se percep de la clienţii care au ordonat operaţiunile în valută și sunt comunicate clienților astfel:
• Pentru încasările ai căror plătitori au ales opțiunea “SHA” sau “BEN”, comisioanele băncilor intermediare se comunică clienților și se rețin în același timp cu efectuarea incasării.
• Pentru plățile sub DSP* efectuate la ghișeu, cuantumul acestor comisioane se va calcula și comunica clientului în sucursalele și agențiile BT, înainte de orice tranzacție.
• Pentru plățile sub DSP* efectuate prin Internet banking, cuantumul acestor comisioane este la dispoziția clienților în aplicația utilizată
• Pentru plățile non-DSP*, comisioanele băncilor intermediare se comunică clientilor și se rețin ulterior efectuării plății și vor fi suportate astfel:
» În cazul plăților cu opțiunea “OUR” de către clientul BT ordonator al plății
» În cazul plăților cu opțiunea “BEN” de către beneficiarul plății.
Pentru plățile valutare care necesită modificări (de ex. neconcordanța între nume și cont beneficiar, cont beneficiar și valuta trimisă) , pe langă comisionul BT de amendament/investigație, este posibil ca banca beneficiară /intermediară să rețină un comision suplimentar ; în acest caz, comisionul solicitat de către banca beneficiară /intermediară aferent plății valutare modificată se comunică clienților și se reține ulterior efectuării plății, pe măsură ce este primit de la banca beneficiară/intermediară.
În plus faţă de condiţiile de mai sus, se vor percepe speze de transmitere (de exemplu: telefon, fax, SWIFT, telex, poștă, DHL etc.) acolo unde este cazul.
În cazul în care nu se specifică altfel, toate comisioanele se percep în urma efectuării tranzacţiei respective.
*DSP – Directiva Serviciilor de plăți :
• Plăți DSP - vor include plățile către țările DSP în monedele DSP
• Țările DSP: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie ; Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Croația. Monedele DSP utilizate în Banca Transilvania: EUR, coroana daneză (DKK), franc elvețian (CHF), lira sterlină (GBP), coroana norvegiană (NOK), zlotul polonez (PLN), coroana cehă (CZK), leu (RON), coroana suedeză (SEK), forint maghiar (HUF)
*SEPA – Single Euro Payments Area, tările SEPA, statele membre ale Uniunii Europene:
• Statele zonei euro: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania şi Slovenia;
• Statele zonei non-euro: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Suedia;Marea Britanie
• Statele membre ale Spațiului Economic European (European Economic Area – EEA): Islanda, Liechtenstein, Norvegia;
• Elveția şi Monaco.
• SEPA se va extinde și în următoarele teritorii, considerate parte a Uniunii Europene (Art. 299 Tratatul de la Roma): Martinica, Guadalupe, Guiana Franceză, Reunion, Gibraltar, Azore, Madeira, Insulele Canare, Ceuta și Melilla și Insulele Aland.
Banca își rezervă dreptul de a modifica taxele și comisioanele din această listă. Noile taxe și comisioane vor fi puse la dispoziţia clienţilor, conform prevederilor din Condiţiile Generale de Afaceri ale Băncii Transilvania aplicabile Persoanelor Juridice.
Banca își rezervă drepul de a percepe clientului orice comisioane aplicate de Banca Naţională a României sau de alte bănci implicate în procesarea unei operaţiuni date.
Comisioanele legate de risc se vor percepe suplimentar faţă de comisioanele mai sus menţionate, în funcţie de caz.
În vederea alinierii la legislaţia Comunităţii Europene, începând cu anul 2007, unele categorii de comisioane devin purtătoare de TVA. În extrasul de cont, comisionul și TVA-ul aferent vor apărea ca operaţiuni distincte, iar la sfârșitul fiecărei luni se va emite o factură care va conţine toate operaţiunile purtătoare de TVA din luna respective.