Pentru clienții persoane fizice care au realizat venituri din dobânzi, banca a calculat, reținut și plătit către Bugetul de Stat impozitul pe dobanda, aplicând cota de 10% sau o altă cotă de impozitare prevazută de Codul fiscal, in cazul clienților nerezidenți.
Întrucât în anumite condiții, pentru veniturile extra salariale, inclusiv pentru veniturile din dobânzi se datorează suplimentar contribuţia de asigurări sociale de sănătate (“CASS”), venim în sprijinul tău și sintetizam mai jos câteva informații pe acest subiect.
În cazul persoanelor fizice, cu anumite exceptii,
dacă valoarea veniturilor din dobânzi încasate cumulate cu alte venituri ‘extra salariale’ impozabile realizate în anul 2024 depășește 6 salarii minime brute pe țară (3.300*6=19.800 RON), atunci:
- ai obligativitatea depunerii Declaraţiei Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai 2025
- vei plăti suplimentar pe lângă impozit pe dobânzi, și CASS în cota de 10% aplicată asupra bazei pentru stabilirea CASS potrivit plafoanelor din Codul fiscal.
Veniturile extra salariale reprezintă totalitatea veniturilor încasate suplimentar față de salariu. Conform dispozițiilor Codului fiscal, în categoria veniturilor extra salariale sunt încadrate, printre altele:
- veniturile din investiții (e.g.: dividede, câștiguri de capital)
- veniurile din dobânzi aferente depozitelor bancare
- veniturile din cedarea folosinței bunurilor, venituri din drepturi de proprietate intelectuale, venituri din alte surse
Notă: Începând cu anul fiscal 2024 au intervenit modificari legislative care vizeaza mecanismul de impunere a veniturilor din activități independente. Astfel, aceste venituri nu se mai tratează împreună cu celelalte categorii extra salariale, ci se tratează distinct, mergându-se pe principiul impunerii separate a veniturilor din activități independente.
Baza de calcul CASS pentru veniturile extra salariale, obținute începând cu anul 2024,
se stabilește diferențiat în funcție de nivelul veniturilor extra salariale luate în considerare pentru stabilirea CASS, după cum urmează:
- venituri cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul o reprezintă nivelul a 6 salarii minime;
- venituri cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul o reprezintă nivelul de 12 salarii minime;
- în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime.
Exemplu:
- dobânzi încasate din depozite bancare in anul 2024 = 11.500 lei
- dividendele încasate in anul 2024 = 2.500 lei
- câștigul obținut din plasamente în fondurile deschise de investiții = 6.300 lei
- total venituri extra salariale obținute = 20. 300 lei
Întrucât, în exemplul de mai sus, veniturile extra salariale realizate în anul 2024 cumulat din mai multe categorii de venituri extra salariale, au fost cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute*, CASS datorat va fi de 1.980 lei (Bază calcul: 6 salarii minime brute, CASS datorată - 10% x 6 x 3.300 lei = 1.980 lei;).
Astfel, pe lângă impozitele reținute la sursa de plătitorii de venit pentru fiecare categorie, respectiv impozit pe dobânzi, impozit pe dividende și impozitul pe câștigul din transferul titlurilor de valoare, se va datora către Bugetul de Stat, până pe data de 25 mai 2025 și CASS în suma de 1.980 lei.
*Baza de calcul CASS pentru veniturile extra salariale obținute se calculează diferențiat în funcție de nivelul veniturilor luate în considerare pentru stabilirea CASS. Pentru anul 2024, pentru calculul pragurilor stabilite de lege, se utilizează nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată de 3.300 lei prevăzut Hotararea Guvernului nr.900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale, Banca Transilvania facilitează accesul clienților la informații privind totalitatea veniturilor încasate din dobânzile aferente depozitelor și conturilor de economii în anul fiscal precent.
Astfel, poți solicita prin BT Visual Help sau în orice unitate BT un document care conține dobânzile încasate in anul 2023 si incepand cu 01 martie documentul care contine dobanzile incasate pe parcursului anului 2024.
Notă: Banca Transilvania și afiliații săi nu oferă consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are scopul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Poti regăsi informații suplimentare și pe pagina de internet a ANAF-ului, sau te poți adresa direct autorităților fiscale.