0%

Cristina Sindile, CEO BT Mic: Vedem mai mult curaj şi mai multă ambiţie la antreprenorul de azi.

21 iunie 2024 Timp de citire 6:00 minute

Cristina Sindile, CEO BT Mic, în cel mai recent interviu acordat Ziarului Financiar, se referă la rolul BT Mic și la Stup, ambele inițiative ale Grupului Banca Transilvania, în misiunea lor de a susține antreprenorii aflați la început de drum.

Cifrele interviului:

  • 30.000 de finanțări a acordat BT Mic în ultimii 5 ani, în toată țara.
  • 8 din 10 afaceri iau primul credit de business de la BT Mic.
  • Una din 3 cereri de credit BT Mic a venit din online.
  • Valoarea medie a unui împrumut este de 15.000 de euro.
  • În Stup s-a creat o comunitate de 25.000 de antreprenori.
  • Unul din 3 produse din Stup este un produs digital.


BT Mic:

  • Interacțiunea BT Mic cu antreprenorii este naturală. Este o interacțiune umană și în același timp eficientă. Încercăm să înțelegem business-ul mai ales ca perspectivă, planuri de viitor, respectiv felul în care antreprenorul se gândește să își implementeze un plan de dezvoltare sau modul în care vede scalarea business-ului respectiv. Nu cred că ne uităm diferit la un business față de cum se uită creditorii în general, însă cred că după ce ne obținem informația, felul în care o luăm și lucrăm cu ea pe interior, felul în care o aducem într-un nivel decizional este diferit: evaluam diferit anumite elemente, astfel încât să putem să așezăm o finanțare într-un business,  bazându-ne mult mai mult pe ce poate să devină business-ul respectiv decât pe ceea ce este în momentul în care îl analizăm.

  • În 5 ani am reușit să acordăm în jur de 30.000 de finanțări la nivel de piață. Credem că este un număr bun, este în linie cu ce ne-am propus. Dar nu este vorba doar despre numărul de finanțări, este și despre cum reușim să operaționalizăm strategia pe care o avem, care este una de acces la finanțare și de incluziune financiară. Dincolo de aceste finanțări este important de menționat faptul că 8 din 10 business-uri iau primul credit de business cu noi.

  • 1 din 3 cereri de credit a venit online ceea ce înseamnă un trend extraordinar de bun. Suntem prezenți în mediul online, din ce în ce mai prezenți în mediul online și planurile de dezvoltarea ale companiei sunt în direcția aceasta pentru că vedem un trend de creștere a apetitului antreprenorilor pentru a utiliza produsele și servicii online.

  • La BT Mic, o finanțare medie este de 15.000 de euro. Dar creditele BT Mic sunt toate mari, pentru că impactul lor este unul foarte important, iar acesta este unul dintre lucrurile la care ne uităm cu foarte mare atenție pentru că nu vrem să dăm credite în orice fel. Vrem să dăm credite care au impact real într-un business, care aduc valoare adăugată, aduc dezvoltare, dar totodată aduc și confortul de a putea gestiona creditul respectiv.

  • La noi, prima finanțare este doar începutul unui frumoase relații și a unui parteneriat pe termen lung. Rămânem aproape de antreprenori, iar ei la rândul lor de fiecare dată când au un plan, o idee se întorc la noi, de multe ori doar pentru a se consulta, iar dacă este nevoie și pentru  o nouă finanțare. Sunt foarte multe exemple în care am construit acest tip de parteneriat după ce am început relația cu antreprenorii (e.x. dezvoltarea mai multor puncte de lucru, diversificarea domeniului de activitate etc). Dar de fiecare dată suntem atenți să nu încărcăm cash flow-ul, să nu supraîndatorăm; suntem și vrem să rămânem un finanțator responsabil



Stup: În fiecare zi, aici se naște un business

  • Stupul face cam toate lucrurile de care un antreprenor are nevoie mai ales la început de drum. Cam de aici am pornit ideea, să aducem într-un loc mai multe soluții și instrumente, să le așezăm într-un spațiu în care antreprenorul să se simtă confortabil, să vină să afle răspunsuri la întrebările pe care le are și să găsească și soluții practice vis-a-vis de planurile pe care le are.

  • La modul foarte concret, dacă ai o idee de business, cu noi poți să ți-o pui în aplicare. Asigurăm soluțiile necesare înființării și dezvoltării business-ului, te pregătim de e-Factura, poți să iei un serviciu de contabilitate, asigurăm vizibilitatea în online printr-un magazin online sau un site etc.

  • Trendul digital se reflectă foarte bine în Stup. Aici echipăm business-urile cu soluții digitale, iar 1 produs din 3 este tot de ordin digital, fie că vorbim de semnătură electronică, facturare digitală, magazin online, soluții care îi pregătesc pe antreprenori pentru un alt mod de a-și dezvolta business-ul. În funcție de tipologia business-ului și de planurile de afaceri și dezvoltare ale antreprenorilor putem merge mai departe în a construi infrastructura digitală pentru mediul online.

  • Nevoia de networking, nevoia de a ne întâlni unii cu alții și de a lua informații și de a face business împreună este în creștere. Asta vedem în fiecare zi, în mai puțin de doi ani am adunat peste 25.000 de antreprenori în comunitatea Stup, din care mai bine de jumătate au trecut fizic pe aici.

  • În fiecare lună se naște un business în Stup. Uitându-ne puțin la business-urile care se nasc aici, în primele 2-3 luni acestea deja accesează cam 4-5 soluții de business. Antreprenorii la început de drum găsesc aici serviciile de care au nevoie. Soluții de contabilitate, consultanță, mai ales consultanță pe zona fiscală – care este foarte complexă și greu de digerat, soluții de contabilitate, soluții de facturare digitală, semnătură electronică. Pe măsură ce business-urile se dezvoltă mergem către expunere în online, marketplace, campanii de marketing – toatele instrumentele menite să îi ajute să își crească vânzările și în egală măsură venim și cu consultanță pe alte arii.


Interviul integral poate fi urmărit aici. Enjoy ☺️

Contact pentru presă

comunicare@btrl.ro

Alte articole

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.