Andrei Radulescu, BT: Ajustarea adusa de pandemie este o oportunitate istorica pentru Romania
13 mai 2020 Timp de citire 2:00 minute

Declaratiile facute de Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica BT, pentru Ziarul Financiar:
- Ajustarea indusa de pandemie reprezinta o oportunitate istorica pentru Romania, o economie care a inregistrat deficit comercial pe parcursul a trei decenii si care se confrunta in acest moment cu un nivel redus de digitalizare si cu o infrastructura critica ramasa in urma.
- Acum este momentul cel mai bun pentru accelerarea investitiilor (inteligente si eficiente), intensificarea procesului de digitalizare, modernizarea infrastructurii critice, echilibrarea compartamentului economic, resdescoperirea Romaniei (directionarea cererii spre bunurile si serviciile realizate in Romania si startul tranzitiei de la cantitate la calitate.
- Este cel mai bun moment pentru ca Romania dispune de resurse naturale, financiare si umane, iar costul acestor resurse este accesibil in prezent.
- Economia romaneasca ar putea intra intr-un nou ciclu inca de la finalul acestui trimestru, pe masura eliminarii restrictiilor, intr-o evolutie influentata de urmatoarele: nivelul redus al costurilor reale de finantare (si perspectiva ca acestea sa se consolideze pe termen mediu), cresterea gradului de flexibilitate pe piata fortei de munca, resimtirea masurilor de sustinere economica implementate (la nivel mondial, european, regional si intern), accelerarea digitalizarii si de investitii in infrastructura critica.
- In ceea ce priveste digitalizarea, Romania dispune de resurse, dar, din pacate se pozitioneaza pe penultimul loc din UE din perspectiva indicelui economiei digitale (conform datelor Comisiei Europene). Incidenta pandemiei a evidentia importanta digitalizarii fluxurilor companiilor.
- Romania dispune de potential agricol semnificativ, iar tranzitia spre o agricultura intensiva si inteligenta incepe sa se reflecte si in statistici, randamentele la hectar la grau, porumb si floarea soarelui pozitionandu-se in prezent peste cele din Polonia. Cu toate acestea, Romania a inregistrat in ultimii ani deficit pe balanta comerciala cu animale vii si alimente. Acum este momentul sa echilibram aceasta balanta, iar pentru aceasta trebuie sa consumam produse romanesti.
- Din perspectiva termenului scurt, prioritatea numarul 1 este aplicarea rapida de masuri care sa determine revenirea rapida a dinamicii anuale a PIB in zona pozitiva. Ulterior, trebuie sa acceleram reformele structurale, pentru a transforma potentialul in realitate. Comparativ cu Marea Recesiune, Romania nu mai este dependenta de finantarea internationala, avem resurse in interior, important este sa le punem rapid la lucru printr-o alocare cat mai eficienta.
Contact pentru presă
Alte articole


05 OCTOMBRIE 2020
Încă puțin
Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.